Recepten met Prei

Preischotel

 

Ingrediënten



Bereidingswijze

Ovenschaal invetten met wat boter. Aardappels koken. Uitje fijnsnijden en fruiten. Gehakt erbij doen en rul bakken. Kruiden met peper, zout en knoflook. Gehaktmengseltje onder in de ovenschaal verdelen. Gare aardappels in plakjes snijden en over het gehakt verdelen. Beetje geraspte kaas erover. Prei in dunne reepjes snijden, wassen en op de aardappels leggen. Strooi hierover de rest van de kaas. 1 deciliter melk in een kommetje doen, met het ei, peper en zout en evt. nog wat knoflook(poeder). Goed klutsen. Giet dit mengsel over de hele schotel. Magnetronfolie er overheen en 12 minuten op de hoogste stand in de magnetron.

Bretonse stamppot met prei en cider

  • 4 personen
  • 0 min voorbereiden
  • 40 min bereiden
  • 0 min wachten
  • Hoofdgerecht
  • Vegetarisch
  • Frans

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen
  • 2 preien, in ringen
  • 125 ml cider (brut of demi sec)
  • 125 ml crème fraîche

Bereiden

Kook de aardappelen in gezouten water gaar.

Kook intussen de prei ongeveer 10 minuten in de cider.

Giet de aardappelen af. Stoom ze droog in een pan die op een kookplaatje op een laag vuur is gezet. Pureer de aardappelen. Klop de crème fraîche door de puree.

Schep de prei met de cider door de puree. Warm de stamppot nog even door en breng deze op smaak met zout en versgemalen peper.

Tip voor niet-vegetariërs

Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld gegrilde kalfskoteletten.

Gestoofde prei met anijszaadjes

  • 4 personen
  • 0 min voorbereiden
  • 40 min bereiden
  • 0 min wachten
  • Bijgerecht
  • Vegetarisch
  • Hollands

Ingrediënten

  • 500 g prei
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 1 theelepel anijszaad

Bereiden

Snijd de prei in stukken van ongeveer 3 centimeter. Was de groente in ruim water tot al het zand eruit is.

Leg de prei direct vanuit het water in een pan met dikke bodem en voeg de crème fraîche en de anijszaadjes toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de groente in ongeveer 30 minuten afgedekt gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Deze gestoofde prei is door het anijszaad niet alledaags van smaak. De romige anijssaus past goed bij gebakken en gegrilde vis.

Wijntip

Een lekkere kruidige witte wijn past heel goed bij dit volle gerecht, bijvoorbeeld een witte wijn uit de Rhône.